De feestmaand door de ogen van kinderen

December, o zo gezellig! En ook o zo druk. De intocht van Sinterklaas is al in november, vlak na Sint Maarten en kort daarop start het schoen zetten en pakjesavond. Zodra de Sint is vertrokken, wordt het huis kerst-klaar gemaakt en genieten we van diverse feestjes om eind december het nieuwe jaar in te luiden. Gezellig toch? Ja! Maar…. zelfs de meest verstokte december liefhebber heeft wel eens een moment waarbij hij denkt: ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig, wat een drukte’. En die decemberdrukte door de ogen van kinderen, hoe is dat dan? 

decemberdrukte.jpg

Alles anders
Wij horen ouders bij de overdracht nog wel eens zeggen dat de kinderen druk, huilerig of snel boos zijn. Voor bijna alle kinderen brengt de decembermaand extra spanning met zich mee.
In december gebeurt er van alles wat niet ‘gewoon’ is. Regelmaat en herkenning geeft kinderen een veilig en vertrouwd gevoel, dit noemen we welbevinden. Dit welbevinden komt een beetje in het gedrang door alle nieuwe spannende dingen zoals Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Deze van oudsher gezinsfeesten, worden steeds vaker ook buiten de deur gevierd: op de kinderopvang, op school, het werk van papa en mama, bij opa en oma, de sportvereniging en misschien ook nog wel met een speciale voorstelling en een intocht in de stad. En op televisie is er ook aandacht voor deze onderwerpen. Als afsluiter gaan we in de kerstvakantie er nog even lekker tussenuit, of maken we uitstapjes naar een pretpark, museum of een stad.
Dit gaat gepaard met leuke activiteiten maar ook met het loslaten van structuur en regelmaat, andere dagritmes en afwijkende bedtijden. Ook voor kinderen die normaal gesproken goed om kunnen gaan met veranderingen, kan december een kleine ramp zijn: ze raken overprikkeld en kunnen alle indrukken moeilijk verwerken. 

Magisch denken
Eén van de redenen waarom het zo spannend kan zijn rondom de feestdagen, is dat jonge kinderen nog geen onderscheid kunnen maken tussen herinneringen, werkelijkheid en fantasie. Deze lopen door elkaar. We noemen dit ‘magisch denken’. Kinderen tussen de 3 en 6 à 7 jaar kennen de wereld nog onvoldoende om deze goed te begrijpen. Hun fantasie kan uitkomst bieden: deze verzint oplossingen en vult aan. Hierdoor is alles mogelijk. Een voorbeeld: kinderen kunnen met eigen ogen zien dat hun pedagogisch medewerker zich verkleedt tot Sinterklaas, maar hebben de heilige overtuiging dat ze met Sinterklaas aan tafel zitten en hebben geen idee waar de pedagogische medewerker gebleven is. Hoe ongeloofwaardig sommige verhalen rondom de decembermaand ook zijn, voor kinderen zijn ze écht.
Naast het magisch denken, kunnen kinderen ook stress-gevoelens van de volwassenen om hen heen oppikken en daar op reageren. Maar ook het krijgen van cadeaus kan invloed hebben op het welbevinden van kinderen. Kinderen kunnen overprikkeld raken door de hoeveelheid cadeaus, of verdrietig zijn omdat zij maar één cadeautje hebben gekregen terwijl andere kinderen meer kregen.  

Rustig december door, energiek het nieuwe jaar in
De decembermaand dan maar afschaffen? Nee, natuurlijk niet! Kinderen hebben het nodig dat volwassenen de juiste keuzes maken voor hen, ook in december. Wat de juiste keuze is, is voor ieder kind en ieder gezin anders, we zijn immers ook allemaal anders.
Op onze locaties houden we hier ook rekening mee. Op de BSO’s doen we leuke activiteiten, maar wel voornamelijk op het bekende terrein van de BSO. Sinterklaas komt over het algemeen niet ‘extra’ op de locaties voor 0 tot 4. Kinderen krijgen niet individueel een cadeautje, maar de groep krijgt een mooi, groter cadeau om samen mee te spelen. Op locaties hebben we een kerstboom, maar wordt de bekende veilige plek niet omgetoverd tot een onherkenbaar winterwonderland. We vertellen kinderen wat we gaan doen, wat ze kunnen verwachten en hoe we dat gaan doen. En we kijken vooral goed naar het individuele kind. Is een kind huilerig of moe? Dan kunnen we daar op in spelen, zodat het niet over zijn eigen grenzen hoeft te gaan. Zo kunnen we er voor zorgen dat de rust bewaard blijft. 

Door ook thuis rekening te houden met de ‘feestdagen door de ogen van kinderen’ blijft december een feestje, zoals het bedoeld is. Een aantal tips: 

  • Beperkt het aantal ‘feestmomenten’; 

  • Leg uit waarom er feest wordt gevierd; 

  • Maak het voorspelbaar en leg uit wat er gaat gebeuren; 

  • Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de eigen ritmes en structuur; 

  • Maak een pictogrammenkalender met hoogtepunten en streep deze samen met jouw kind af; 

  • Bouw rustmomenten in en sluit december af met een rustweekje: lekker niks doen en rondlummelen werkt heel rustgevend; 

  • Help kinderen met het verwerken van de dag, praat over hetgeen je gaat doen of hebt gedaan. Hierdoor kunnen kinderen het een plek geven.

Wij wensen iedereen een fijne, relaxte en feestelijke decembermaand toe! 

Volg ons op LinkedIn en YouTube

yt_icon_50.png  linkedin.png

Uw kosten berekenen

 
calculator-solid.svg Bereken hier wat uw netto bijdrage wordt.
 

SKG, in een nieuw jasje!

Neem contact met ons op

Het Servicebureau is op werkdagen bereikbaar van 08:30-12:30 uur
Telefoonnummer: 
0183-660692

Adres:
Papland 4a
4206 CL Gorinchem

Mail ons

Voor inschrijvingen is het Servicebureau het aanspreekpunt.

2.jpg