Samen op het gezonde pad

gezonde voeding kinderen.jpg

Tess en Robin, kinderen van de BSO, kletsen honderduit met hun ‘juf’, terwijl ze tomaten en komkommers snijden. Ze vertellen over het aantal keer dat ze zich kunnen ‘opdrukken’ en welke groenten hun favoriete snackgroenten zijn. De activiteiten deze maand horen bij het programma ‘Wie ben ik’,  passend bij een gezonde lifestyle. De kinderen gieren het uit, de één kan zich echt opdrukken, de andere wurmt wat met de ellebogen. Ze hebben pret, genieten van de groenten en van het samenzijn. Buiten spelen kinderen potjes flesvoetbal en tekenen ze hun omvang  met stoepkrijt op de tegels om te zien hoe groot ze zijn. Mét zichtbare spierballen natuurlijk! 

Helemaal nieuw is het niet voor de kinderen. Want op de BSO wordt veel bewogen, gezond gesnackt, en de kinderen schillen en snijden zelf hun eigen groenten en fruit. En dat past bij  SKG die de titel ‘Gezonde kinderopvang’ mag voeren. En daar zijn we trots op! 

Gezonde kinderopvang, noodzaak of betutteling?
Juliëtte Haarsma, manager bij SKG en coach ‘Gezonde kinderopvang’ geeft uitleg over de ‘Gezonde kinderopvang.  ‘Gezonde kinderopvang’ bestaat niet alleen maar uit gezonde voeding. Bewegen, buiten zijn, natuur, sociale- en emotionele ontwikkeling, dagritme zijn hier onderdeel van. Het voorkomen van ziekteverspreiding en ongevallen, bewust omgaan met digitale media, gezonde seksuele ontwikkeling en bescherming tegen de zon horen daar óók bij.” 

 “Wie de onderzoeken, nieuwssites en kranten volgt, weet het: steeds meer kinderen hebben overgewicht, kinderen bewegen onvoldoende en spelen steeds minder buiten, het aantal gevallen van huidkanker groeit, kinderen leren onvoldoende omgaan met risico’s….. Wij willen graag deze cirkel doorbreken en gaan voor een goede en gezonde start.  Daarom kiezen wij als SKG om te werken volgens de methode van de ‘Gezonde kinderopvang’.” 

Een gezonde start
Jonge kinderen verdienen gezonde eerste levensjaren. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. Dit doen wij samen, met de kinderen en de ouders, en met deskundigen op dit gebied.

Nooit af
Bij SKG werkt een coach Gezonde Kinderopvang en zijn meer dan 30 medewerkers opgeleid met de training Een gezonde start. Wij werken met diverse thema’s als buitenspelen, sociaal emotionele ontwikkeling, dagritme, ongevallen voorkomen en minimaliseren van ziekteverspreiding. 
Er is een voedingsbeleid, waarbij de richtlijnen van het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf worden gevolgd. Er zijn sport BSO’s, in de vakanties is de sport BSO on tour en medewerkers zijn opgeleid voor Beweegkriebels, een beweegprogramma voor de allerkleinste kinderen. Er is beleid rondom zonbescherming, waarbij we de adviezen van stichting Sunwiser van Dr Jetkse Ultee volgen. 
We houden onze ouders op de hoogte en bezoeken met grote regelmaat onze boodschappenleverancier Plus om af te stemmen, om nog meer gezonde variatie te kunnen bieden.
En binnenkort maken we van het traktatiebeleid een feestbeleid, waarbij het kind in de belangstelling staat en niet de traktatie.

Gezonde lifestyle
de maand september staat het activiteitenaanbod in het teken van gezonde lifestyle. Op de BSO is het thema ‘Wie ben ik’ en bij de 0 tot 4 jarigen is het ‘Ik eet, drink en beweeg’.
Op de BSO hebben kinderen een werkboekje, met leuke challenges en leren ze het verschil tussen goed en minder goed, fit en minder fit. Zo leren ze zichzelf en hun gewoonten kennen, en die van de andere kinderen. Er is een ‘ongezonde week’ waarbij kinderen zelf kunnen ontdekken hoe een ongezonde keuze op eenvoudige wijze omgebogen kan worden tot een lekkere gezonde keuze en er is veel aandacht voor bewegen en ontspanning. 

“Superleuk om te zien hoe kinderen hier op reageren”, vertelt Willianne, pedagogisch medewerker en mede-ontwikkelaar van het programma. “Het is leuk om te zien hoe ouders vervolgens zelf ook meedoen met de challenges. En we hopen natuurlijk op een mooie opbrengst voor de sponsorloop”. 

Op de kinderdagverblijven en peuteropvang leren kinderen spelenderwijs en vormt een boek de rode draad, zoals Rupsje Nooitgenoeg, Gruffalo of Bobbi gaat zwemmen. Ook hier is aandacht voor bewegen in de vorm van beweegkriebels, passend bij het niveau van de kinderen. 

Samen op het gezonde pad
Het SKG-beleid past bij ‘Gezonde kinderopvang’. In het begin was dat best even wennen, en ontdekten wij weerstand maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een goede start voor de kinderen. Onvoldoende kennis, maar ook eigen tradities en gewoonten bleken veelal de stoorzender. Informatie over voeding is divers en loopt veelal uiteen, mensen zien soms door de bomen het bos niet meer. En wat vroeger als gezond werd beschouwd, is nu soms anders. Door met elkaar in gesprek te gaan en samen te zoeken naar de mogelijkheden, die passen bij de kinderen en de ouders raken we met elkaar vertrouwd met het onderwerp.

Inmiddels zien we de resultaten: kinderen weten al niet beter dat we volgens de schijf van vijf eten en water drinken, lekker buiten bewegen en ons insmeren. Als deze dingen net zo gewoon worden als tanden poetsen, en dus een onderdeel van een dagelijks ritme zijn hebben kinderen daar de rest van hun (volwassen) leven profijt van.

Volg ons op LinkedIn en YouTube

yt_icon_50.png  linkedin.png

Uw kosten berekenen

 
calculator-solid.svg Bereken hier wat uw netto bijdrage wordt.
 

SKG, in een nieuw jasje!

Neem contact met ons op

Het Servicebureau is op werkdagen bereikbaar van 08:30-12:30 uur
Telefoonnummer: 
0183-660692

Adres:
Papland 4a
4206 CL Gorinchem

Mail ons

Voor inschrijvingen is het Servicebureau het aanspreekpunt.

2.jpg