Voor 1200 kinderen te eten en drinken. Een leuk en veilig buitenterrein. Een comfortabele binnenruimte. Een goed brandmeldsysteem. Zomaar wat zaken die vanzelfsprekend zijn bij SKG, maar die niet vanzelf gaan. Hoe gaat dit bij SKG?
SKG heeft sinds 2015 bewust gekozen voor ‘preferred suppliers’: voorkeursleveranciers. Dit is een leverancier die dezelfde waarden deelt, voldoet aan de door de organisatie gestelde criteria en op basis van prestaties het vertrouwen verdient. Dit samen vormt de basis voor een langdurige samenwerking.
Voor SKG zijn de voorkeursleveranciers van groot belang: alles moet goed geregeld zijn zodat de pedagogisch medewerkers zich kunnen richten op de ontwikkeling van kinderen.
Juliëtte Haarsma, manager Facilitair en Projecten, stuurt de groep van zeven voorkeursleveranciers aan. ‘Van onze voorkeursleveranciers verwachten we dat ze veiligheid op de eerste plaats hebben staan, en hun kennis van de steeds veranderende wet- en regelgeving up to date houden’ vertelt Juliëtte. ‘Meedenken bij complexe vraagstukken, zich kunnen verplaatsen in hetgeen nodig is om goede kinderopvang te leveren en een proactieve houding zijn andere belangrijke criteria. Daarnaast moeten leveranciers die regelmatig op locatie komen een Verklaring Omtrent Gedrag hebben’, vervolgt ze. ‘Door de grote diversiteit van mijn portefeuille, heb ik een generalistische functie. Ik moet daarom op de specialisatie en het advies van voorkeursleveranciers kunnen vertrouwen. Het gaat dus om een écht partnerschap’.
Eind 2019, vlak voor de start van het 50-jarige feestjaar van SKG, heeft Juliëtte met alle leveranciers teruggekeken naar de voorgaande vijf jaar. En in sommige gevallen zelfs over een langere periode. Wat levert samenwerken met en voor SKG hen op?
Werkplezier en samen
Arjan van der Wal, directeur van Zillig Elektratechniek, is oudgediende. Hij werkt al 30 jaar voor SKG, eerst vanuit andere bedrijven en sinds de laatste vijf jaar vanuit Zillig. Hij heeft de veranderingen in de kinderopvang en wetgeving op het gebied van veiligheid meegemaakt én eigen gemaakt. Zijn medewerkers hebben de kennis over alle SKG-locaties op het gebied van elektra installaties, inclusief de brandinstallaties. SKG heeft er dan ook voor gekozen om Arjan en zijn collega’s te volgen naar Zillig: deze mensen leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid. SKG is voor Zillig een ‘betere’ klant: de onderlinge communicatie is goed. Door vaste monteurs in te zetten, ontstaat een echte samenwerking. Dit levert werkplezier op voor de monteurs. En vanzelfsprekend sta je dan ook voor elkaar klaar. Juliëtte lacht: ‘in een weekend, toen een derde partij groot onderhoud kwam uitvoeren, werd de stoppenkast van één van de grote locaties opgeblazen. Gelukkig kan ik dan rekenen op Arjan en zorgt hij voor een snelle oplossing. Om kwart voor 9 op zondagochtend!’.
Danny van Adrichem, directeur van Van Adrichem groep, herkent het ‘samen’. Hij heeft zo’n 600 schoonmaaklocaties, en als iets niet schoon is of er blijkt iets loos, krijgt de schoonmaker vaak direct de beschuldigende vinger. Bij SKG gaat dit anders: er wordt samen gekeken naar de toedracht, hoe kunnen we met elkaar zorgen voor een oplossing. Dat is fijn: zijn medewerkers worden gezien. Ze horen vaak echt bij de locatie waar ze werken. Dat is voor het werkplezier van Danny’s medewerkers belangrijk, te vaak zijn de schoonmakers onzichtbaar. En ook hier kan SKG op de voorkeursleverancier rekenen als het net even anders gaat. Juliëtte: ‘ik heb korte lijnen met Danny en zijn team. Zo kunnen we ook bij spoedjes snel schakelen, zoals bij een overstroming als gevolg van lekkage: de mensen van Danny staan binnen korte tijd klaar om te helpen met opruimen. En op lange termijn staan we met elkaar voor kwaliteit, door onze ervaringen open en eerlijk te delen, kan Danny met zijn team werken aan hoge kwaliteit’.
Expert in de kinderopvang
Joop van Leeuwen en Jeroen van Rosmalen, van Van Rosmalen hoveniers hebben zich door de samenwerking met SKG kunnen ontwikkelen tot specialisten in de kinderopvang wat betreft hun werkgebied. Van Rosmalen is ooit begonnen met kleine onderhoudsklussen aan de buitenterreinen, verder was er niks. In 2008 is Joop gestart met een testproject: natuurlijk buitenspelen bij het toenmalige KDV In de huppelepup. Daarna hebben Joop en Juliëtte dit verder ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Hiervoor worden eisen gesteld vanuit wetgeving, om de veiligheid te borgen. Door de jaren heen zijn de logboeken ontwikkeld, is de procedure rondom het beheer van de buitenterreinen vastgesteld en hebben we ook samen een speeltoestel ontworpen en laten certificeren. Joop heeft inmiddels zijn opleiding voor inspecteur gedaan zodat hij de jaarlijkse inspecties kan uitvoeren. Hij haalt de meeste voldoening uit het ontwikkelen van een speelterrein, vooral ook omdat hij de kinderen hierbij mag betrekken. Inmiddels heeft Van Rosmalen meerdere klanten in de kinderopvang, sommige vele malen groter dan SKG. Maar SKG blijft speciaal: de manier van werken en samenwerken is de basis van het succes van Van Rosmalen in de kinderopvang.
Ook Berry van Ochten van Tredion ICT en telecom heeft zich door de samenwerking kunnen professionaliseren op het gebied van kinderopvang. Wat bij SKG start, wordt gezamenlijk gefinetuned en kan uitgerold worden in andere kinderopvangorganisatie.
In 2012 is Berry gestart bij SKG met het installeren van een hybride telefooncentrale. Daarna heeft SKG de IT bij Tredion ondergebracht, omdat IT en telefonie steeds meer in elkaar verweven worden. Daarmee was ook het startsein gegeven om processen te stroomlijnen, medewerkers te trainen en continu na te denken over efficiënter werken. Samen hebben we intensieve projecten om de organisatie naar een hoger niveau te brengen waarbij onze medewerkers en kinderen futureproof worden én blijven. Kinderen gaan regelmatig op bezoek bij Tredion, om kennis te maken met de halo-lens, coderen of andere toekomstgerichte activiteiten. De medewerkers van SKG ervaren de samenwerking ook als prettig: de helpdesk staat altijd voor ze klaar en het is hen nooit teveel om uitleg te geven en te helpen. Dat is fijn, want uiteindelijk zijn onze medewerkers kenners van de kinderopvang en niet van IT.
Berry ziet dat SKG echt een voorloper is in de branche, een goed voorbeeld van een continue ontwikkelende organisatie. Hij benadrukt hoe belangrijk dit is: de toekomst start nu en ontwikkelingen horen er bij. Door te wachten, zet je jezelf op een achterstand. Dit besef is goed aanwezig bij SKG, zij richten zich op de toekomst.
Anders dan anderen
Voor Bouwbedrijf Bakker is SKG een frisse klant, heel anders dan een normale bouw. Bij de meeste klussen voor SKG lopen de kinderen om je heen. Dat vraagt wat op het gebied van veiligheid, maar is ook erg leuk: je ziet gelijk waar je het voor doet. Uitvoerder Arie kan zich zijn start bij SKG nog goed herinneren: Juliëtte vroeg hem of hij zelf kinderen had. Toen Arie dit positief beantwoorde zei Juliëtte: ‘bedenk dan bij alles wat je doet, of je dat ook goed genoeg zou vinden voor jouw eigen kinderen’. En dat doet hij, net als zijn collega’s. SKG brengt Bakker behalve leuke opdrachten, ook veel werkgeluk. Naast onderhoudswerk ontwikkelen ze maatwerkmeubels. Dit start met het schetsen op locatie, gevolgd door een controle op veiligheid en wetgeving, waarna de productie in eigen werkplaats start. ‘Voor onze timmerman zijn dit de leukste klussen, het anders dan het gebruikelijke en hij kan zijn vakmanschap hierin kwijt’, vertelt Arie. ‘Als we ons werk daarna terugzien op locaties, voelen we ons echt trotse partner van SKG’. De samenwerking kenmerkt zich net als bij de andere leveranciers door korte lijnen, open communicatie en wederzijds respect. ‘Je weet wat er van je verwacht wordt en als er eens wat is, lossen we het direct samen op’, vult Dick de Gier, projectleider, aan.
De dagelijkse boodschappen voor 1200 kinderen, die komen van Plus Elbert van den Doel. Elbert heeft de Plus op Gorinchem oost overgenomen in 2017, SKG was toen al klant. Elbert ziet dat SKG verder is dan de supermarktbranche. Sinds 2018 voert SKG het certificaat Gezonde kinderopvang, dat vroeg wat anders dan het gebruikelijke assortiment. Hierdoor is het assortiment bij Plus aangepast, wat vervolgens weer aansluit bij veranderingen in de maatschappij: gezonde leefstijl is voor steeds meer mensen belangrijk. Elbert denkt actief mee en zorgt dat er regelmatig fieldvisits zijn waarbij medewerkers van SKG in de supermarkt onderzoeken wat wel en niet bij een gezond voedingspatroon hoort. Hoogtepunten zijn de bezoekjes van kinderen: ze komen dan een kijkje in de supermarkt nemen, van de flessensorteermachine tot werken met de kassa. Elbert wordt door SKG gedwongen eerder na te denken over bepaalde zaken. Zo kwam recent uit de leveranciersbeoordeling dat SKG graag minder verpakking wil, in het kader van duurzaamheid. Juliëtte legt uit: ‘wij voeren een heel uitgebreide leveranciersbeoordeling. Deze wordt niet door mij vanachter mijn bureau gedaan, maar door een panel van medewerkers. Hierdoor kunnen we elkaar scherp houden. Onze medewerkers staan voor de SKG visie, waarbij Puur een kernwaarde is. Als ze bij het boodschappen uitpakken de hoeveelheid aan plastic verpakkingen zien, zien ze dit als een kans om te verbeteren. Ik vind het belangrijk, en ook heel mooi, dat iedereen mag en kan meedenken als het gaat om onze leveranciers’.
Samen ontwikkelen
De jongste voorkeursleverancier is Shots on target. Remie Schuurman, co-founder, is het vaste contactpersoon van SKG en denkt actief mee in mediavraagstukken. Hij werkt met een jong energiek team dat goed aansluit bij de kinderen, waardoor ze er in slagen SKG goed in beeld te brengen. Remie geeft aan dat dit succes gezamenlijk is: SKG heeft een goed doorleefde visie en zorgt dat de voorbereidingen zorgvuldig zijn uitgevoerd. Wat Remie het meest aanspreekt is dat SKG voor het hoogst haalbare gaat. ‘Juliëtte is hard op de afspraken, maar zacht op de persoonlijke relatie. Hierdoor kunnen wij ons ook verder ontwikkelen en is het een feestje om voor SKG te werken’, vertelt hij. De andere leveranciers beamen dit.
‘Een goede samenwerking met onze leveranciers levert een grote meerwaarde voor de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd én aan onze medewerkers. Deze samenwerking leidt namelijk tot een veilige omgeving, nieuwe ideeën, een efficiënt proces en kostenbeheersing’, sluit Juliëtte af.
![]() |
Bereken hier wat uw netto bijdrage wordt. |
Het Servicebureau is op werkdagen bereikbaar van 08:30-12:30 uur
Telefoonnummer:
0183-660692
Adres:
Papland 4a
4206 CL Gorinchem
Mail ons
Voor inschrijvingen is het Servicebureau het aanspreekpunt.