Kinderopvang logobot

Gezocht: genomineerden voor de Samen Kunnen Groeien Award

De negende editie van het Gorcum Sportgala komt langzaamaan weer dichterbij. Op vrijdag 1 februari 2019 worden in de Evenementenhal onder andere weer de Gorcumse sporter, het sporttalent, de sportploeg, het sportinitiatief van het jaar gekozen. En ook de Samen Kunnen Groeien Award! Wie moet volgens jou de Samen Kunnen Groeien Award winnen?

SKG staat niet alleen voor Stichting Kindercentra Gorinchem maar vooral staan wij voor SKG en dat is Samen Kunnen Groeien. Wij zijn een dynamische en lerende omgeving , waarin kinderen dagelijks worden uitgedaagd om spelend te ontdekken en daardoor te groeien. We onderscheiden ons met een wisselend activiteitenaanbod voor kinderen van 0-13 jaar. Sinds 2017 hebben wij een mooie samenwerking met het Gorcum Sportgala, om de sport voor álle kinderen in Gorinchem een stimulans te geven. Het Gorcum Sportgala is een jaarlijks terugkerend evenement dat als voornaamste doelstellingen heeft om de sportbeoefening in de stad te stimuleren en sporters en sportclubs elkaar te laten ontmoeten.

Voor de lichamelijke, maar ook de sociale en emotionele ontwikkeling is bewegen belangrijk voor kinderen. In dit digitale tijdperk met televisie, social media en computerspelletjes bewegen kinderen in Nederland te weinig. Het meest in het oog springende gevolg daarvan is dat ze te zwaar worden. Tegelijk heeft te weinig bewegen een hoop andere lichamelijke nadelen. Daarom hebben wij als volwassenen een verantwoordelijkheid om kinderen te stimuleren om te sporten.

Sporten is gezond! Door regelmatig te sporten en te bewegen krijgt een kind sterkere botten en spieren, blijft hij op een gezond gewicht, verbetert hij zijn coördinatievermogen, heeft hij minder kans op ongelukjes en blessures, werkt zijn spijsvertering beter, heeft hij minder kans om bijziendheid, diabetes, hart- en vaatziekten of andere ziekten te krijgen en wordt zijn afweersysteem versterkt. Hij wordt dus minder snel ziek.

Maar het allerbelangrijkst: regelmatig bewegen heeft niet alleen lichamelijke voordelen, voor de algehele ontwikkeling van kinderen is bewegen belangrijk! Andere positieve effecten zijn dat een kind:

 • meer zelfvertrouwen en discipline krijgt;
 • zich beter kan ontspannen;
 • minder gevoelig is voor stress en depressie;
 • beter slaapt;
 • minder moe is en meer energie heeft;
 • op een leuke manier in contact komt met andere kinderen en vrienden te maken;
 • zich op school beter kan concentreren;
 • zich minder verveelt;
 • minder voor de tv of achter de computer zit;

Een kind dat leert sporten en bewegen, zal de rest van zijn leven meer bewegen en daardoor een gezondere leefstijl heeft. Jong geleerd is oud gedaan! Het is dus belangrijk dat kinderen voldoende bewegen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging adviseert 60 minuten beweging per dag voor alle kinderen en jongeren onder de 18. Daarbij spelen wij als volwassenen een grote rol.

SKG neemt deze rol serieus. Onder andere door buiten spelen en sporten te verankeren in ons dagelijkse beleid. Maar ook door de sport BSO die wij hebben opgericht, de Carrousel die in samenwerking met scholen en gemeente zorgt voor na-schoolse activiteiten voor alle kinderen in de wijk (dus niet alleen onze ‘eigen’ BSO kinderen) en onze samenwerking met diverse partners op dit gebied. SKG is ook spelbepaler voor de gemeente Gorinchem.  

We weten: wat je aandacht geeft, groeit. En daarom nu dus ook door de Samen Kunnen Groeien Award. Een award voor de beste sportactiviteit in Gorinchem, om kinderen te stimuleren om te sporten of kennis te maken met sport. Daarmee nodigen we iedereen in Gorinchem uit om de rol die wij als volwassenen hebben in het stimuleren van kinderen om te bewegen, met ons serieus te nemen. We nodigen iedereen uit om activiteiten te ontwikkelen rondom het bewegen voor kinderen.

Dus: wie moet de Samen Kunnen Groeien Award winnen?

De genomineerden worden voorgedragen door verenigingen en sportliefhebbers uit de stad en daarna genomineerd en uiteindelijk gekozen door een onafhankelijke jury. Deze onafhankelijke jury bestaat uit een divers gezelschap van vertegenwoordigers uit de Gorcumse (sport)wereld. Voor de Samen Kunnen Groeien Award is een speciale kinderjury samengesteld. Voorwaarden om genomineerd te worden voor de Samen Kunnen Groeien Award zijn:

 • een initiatief voor kinderen van 0 tot 13 jaar;
 • laagdrempelig; 
 • makkelijk toegankelijk;
 • gedragen door sportverenigingen, scholen, bedrijven, al dan niet met behulp van vrijwilligers;
 • in samenwerking met elkaar; 

Via wwwgrcumsportgala.nl/nomineren kun je jouw helden nomineren, uiteraard kun je meerdere nominaties indienen. De deadline voor de nominaties is 1 december 2018.

Wil je meer weten over het Gorcum Sportgala? Kijk dan hier: www.gorcumsportgala.nl

Volg ons op Twitter en LinkedIn

twitter.jpg  linkedin.png

Neem contact met ons op

Het Servicebureau is op werkdagen bereikbaar van 08:30-12:30 uur
Telefoonnummer: 
0183-660692

Adres:Papland 4b 
4206 CL Gorinchem
Mail ons

Voor inschrijvingen is het Servicebureau het aanspreekpunt.

peuteropvang-€-7.42.png

SBB beeldmerk.png